Bosse
Tel:    0707 - 41 42 43 

HEM VERKSAMHET OM MIG KONTAKT TEKNIKINFO TILL SALU

Mandozzi-system till Houses of Parliament
Carlqvist Media i Skara har sedan många år, i samarbete med schweiziska Mandozzi Elettronica, arbetat med att förse Europas nationella radio- och tv-bolag med kundanpassad digital utrustning. Ett spännande uppdrag för Mandozzi var ett nytt ljudsystem för anrika Houses of Parliament i London.

Det brittiska parlamentet huserar i Londons kanske tydligaste landmärke - Palace of Westminster, känt för klocktornet Big Ben. Vad som sägs i talarstolar och på presskonferenser här blir ofta världsnyheter. Allt vad politikerna säger ska kontinuerligt och utan dröjsmål distribueras via fiber till BBC, men också till andra delar av parlamentets olika lokaler.

- Det är väldigt roligt att vi finns med på ett hörn i en i sådan historisk miljö, säger Bosse Carlqvist.

- Anledningen till att brittiska parlamentet väljer avancerad specialbyggd utrustning är att parlamentet har mycket höga krav på säkerhet, tillförlitlighet och sekretess, som vanliga "på hyllan-produkter" inte uppfyller.

Höga krav på tillförlitligthet

Kraven på att rätt ljud kommer till rätt plats är nämligen mycket stora. Ljudsystemet i Palace of Westminster ska hantera både officiella debatter och interna överläggningar. Allt som sägs i brittiska parlamentet kommer att passera det här systemet innan det når brittiska och internationella radio- och tv-bolag. Det måste fungera utan undantag 24 timmar om dygnet året om för det får inte bli tyst när t ex premiärminister David Cameron talar i underhuset och ligger ut i världens tv-kanaler. Strömavbrott och eventuella problem med fibrer/ledningar får aldrig märkas. Det kräver redundans (dubblering) av alla vitala funktioner. Därför valde brittiska parlamentet utrustning av samma höga kvalitet som de europeiska radio- och tv-bolagen gör.

Fiberteknik används för överföringen. Ljudöverföringen sker linjärt, helt okomprimerat i kvalitén 48 kHz/24 bitar. Därmed finns varken fördröjning eller kvalitetsförlust. Vi är förstås mycket stolta över förtroendet som visats av brittiska parlamentets experter, som studerade vår utrustning noggrant på IBC-mässan i Amsterdam i september.

28 av Sveriges Radios 30 radiohus har under drygt tio år fått ny utrustning. Bosse Carlqvist har varit spindeln i nätet för alla projekten i Sverige. Under 2009-2013 har Carlqvist Media projekterat och genomfört helt nya studior för samtliga radioprogram som sänds från Sveriges Radio i Kiruna, Norrköping, Västerås, Örebro, Jönköping, Luleå, Pajala, Haparanda och Arvidsjaur. I fyra av fallen innebar förändringarna flytt till nya lokaler. 2008 byggde Carlqvist Media och Mandozzi om hälften av studiorna i radiohuset i Stockholm - bland de Radiosportens studior och samtliga studior för P4 och P5 Stockholm. Numera sänder även P3 från dessa studior.

Carlqvist Media var med och projekterade den flyttbara OS-studion som Sveriges Radio låtit bygga. Den har nu använts vid flera OS, t ex Peking 2008, Vancouver 2010, London 2012 och Sotji 2014. Den har också fungerat som temporär studio i Kulturhuset i Stockholm, t ex för valprogram under 2014.

Tillbaka