Bosse
Tel:    0707 - 41 42 43  

HEM VERKSAMHET OM MIG KONTAKT TEKNIKINFO TILL SALU

Digitala Radiohus och Bosse Carlqvist

Digitalt Radiohus är ett koncept som lanserades 1999 av Sveriges Radio för att få enhetliga studior i hela landet. P4 Dalarnas system (Mandozzi) installerades 2002 och är fortfarande i bruk! Det senaste Mandozzisystemet (helt kompatibelt med det första) installerades i radiohuset i Stockholm 2018. Med andra ett digitalt system som stått sig mycket länge.

Bosse Carlqvist har arbetat med hela projektet, först som anställd projektledare för SR och senare via Carlqvist Media och har varit med och planera alla radiohus och organiserat funktionstesterna för Digitala Radiohus vid fabriken i Lugano.

Radiosporten

Bilden visar Patrik Falck med Radiosportens Mandozzi SERIX 20-reglars som används i Studio 14 i Radiohuset i Stockholm. Vid OS i Rio 2016 användes, som vid en rad andra OS, Radiosportens flyttbara Mandozzistudio av typen SERIX, en studiolösning som vi varit med att arbeta fram. Även OS i Sotji, London, Peking och Vancouver kördes på Mandozzi SERIX. Studion användes valåret 2014 också i Kulturhuset i Stockholm för program med publik från sommaren och fram till valet. Den används också vid P3 Guld-galan på Scandinavium 2015.

På uppdrag av Sveriges Radio har Mandozzi tagit fram ett helhetskoncept kallat Digitalt Radiohus som täcker allt från enklaste nyhetssändningar till komplicerade OS-sändningar – allt med samma mixeryta. En av förklaringarna till framgången med systemet är att det är helt baserat på användarnas synpunkter – ett arbete som inneburit kontinuerlig utveckling i ett par decennier!

Lika överallt

Sveriges Radio har haft som mål att förenkla tekniken för de dagliga användarna och att det ska se likadant ut på alla arbetsplatser. De allra flesta studior inom Sveriges Radio använder därför broadcast-utrustning från Mandozzi i Schweiz, som tillverkar kundanpassade broadcastsystem för radio-, TV- och telebolag runtom i Europa.

Våren 2013 driftsattes det hittills största Mandozzisystemet i Sverige i Luleå, Pajala, Haparanda och Arvidsjaur. Fyra orter där alla studior fungerar som om de låg i samma hus. 2012 premiärsände P4 Jönköping på det nya systemet som installerades och driftsattes i Sveriges Radios nya lokaler i de gamla spårvagnshallarna i Jönköping.

Mer historik

2011 stod SR Örebros nya Mandozzistudior klara, och därifrån sänds förutom P4 Örebro också regelbundet Radiosportens rikssändningar, när de inte går från Stockholm. 2010 premiärsände SR Östergötland i Norrköping på sin nya Mandozziutrustning. I slutet av 2009 var det Sameradions tur att premiärsända på utrustning från Mandozzi.

Den 24 november 2008 startade Radio Stockholms sändningar från de nya studiorna i radiohuset i Stockholm. Tre studior ligger direkt i hangaren med god insyn för alla som passerar.

Radiosportens system bygger på SERIX-mixrarna från Mandozzi, med utökad mobilitet, surroundljud m m, men fortfarande samma/utökade fjärrstyrningsmöjligheter som Gmix som sitter i 25 svenska radiohus. Radiosporten valde Mandozzi efter att ha haft en särskild Mandozziinstallation uppbyggd vid OS i Aten (senare använd av SR Göteborg). Då körde Radiosporten alla sändningar från Aten, även de delar som bara innehöll svenska arenor - tack vare de goda kommunikations- och fjärrstyrningsmöjligheterna, behövdes ingen bemanning i sportens kontrollrum i Stockholm.

Referenser Mandozzi

I Norden finns Mandozzi på följande platser:
• Sverige: 25 radiohus (SR) inkl Stockholm, Göteborg och Malmö - mixerbord och matriser
• Norge NRK radio: huvudmatriser i Oslo och Trondheim, matriser på de regionala stationerna
• Norge NRK TV: ljudmatris för TV inklusive delay
• Danmark: hela distributions- och kontributionsnätet
• Finland: distribution- och kontribution
Andra Mandozziinstallationer, t ex:
• Swisscom Zürich: Schweiziska distributionsnätet för FM
• ARD, Frankfurt: kontributionsmatris
• SRG Lausanne: SERIX mixrar och matris
• MDR Halle, Tyskland: huvudmatris
• ORF, Österrike: matris
• RAI regionala stationerna: matriser
• Radio France, Paris: matriser
• RRB, Potsdam, komplett radiostation med 11 mixrar och 4 matriser
• RTBF, Bryssel: matriser och mixrar för nyheter & sport m m
• Omroepbedrijf Limburg, Maastricht, komplett station med matris och mixrar för radio & TV
• RDP, Lissabon: matris & mixer
• Radio 105 Monaco & Milano: system med SERIX-mixrar, Monte Carlo-redaktionen kan fjärrstyra redaktionen i Milano

Tillbaka